Podcast

Alsof we elkaar al jaren kennen

Dasja en ik kennen elkaar al een tijdje online en ik vind haar werk echt prachtig. Afgelopen jaar ontmoette we elkaar voor het eerst bij een fotografen activiteit en we kletste honderduit. Echt een hele fijn klik hadden we, althans zo voelde ik dat, maar volgens mij was dat wederzijds.

Ik heb enorm veel bewondering voor haar werk. Ze is familiefotograaf maar doet ook iets heel bijzonders. Ze maakt Schaduwfoto’s. Ken je dat? Op het moment dat je iemand mist in je familie omdat iemand is overleden maar je wilt wel een “compleet” familieportret, dan kan zij dat dus maken. Ze maakt een persoonlijke schaduw waarbij ze echt het karakter van je dierbare probeert te vangen en met succes! Zo bijzonder mooi. Bekijk haar werk vooral op Schaduwfoto.

Het was dan natuurlijk ook logisch dat ik Dasja zou fotograferen voor mijn Passie Project. Dus ik ben naar haar toe gegaan, bij haar thuis hebben we foto’s gemaakt. Niet te geposeerd en die vooral haar passie en inspiratie laat zien. Uiteraard heb ik haar ook diverse vragen laten beantwoorden zodat jullie haar iets beter kunnen leren kennen. Met aan het einde weer een prachtige levensles.


Vertel eens wat over jezelf?
Mijn naam is Dasja Dijkstra, ik ben getrouwd met een geweldige man en moeder van twee prachtige kinderen. Naast mijn passie en mijn werk als fotograaf houd ik heel erg van tuinieren, wandelen, lezen en alles op en in het water. Maar een avondje samen op de bank hangen daar ben ik ook wel voor te strikken.  

Wat is het dat je precies doet?
Als fotograaf ben ik gespecialiseerd gezins- en familiefotograaf. Daarnaast ben ik ook kunstenaar van Schaduwfoto. Ik ontwerp en realiseer een schaduw of silhouet van een overleden gezinslid. Denk aan een broer of zus, ouders of opa en oma. Samen met de klant ga ik uitgebreid bespreken wie de overleden persoon was die zij zo missen op de foto zodat het eindresultaat helemaal past bij hun wensen en zo mooi mogelijk aansluit op de gemaakte gezinsfoto. Het moet kloppen! De Schaduw komt er niet zomaar naast of bij maar wordt echt onderdeel van de foto. Eindelijk een compleet! 

Waarom ben je dit gaan doen?
In september 2017 ben ik gevraagd om een Schaduw te maken voor een liefdevol gezin. Zo kritisch als ik ben op mijn werk en mijn drang naar samenhang ben ik hier met hart en zien in gedoken en niet gestopt tot dat het klopte. Zodra mijn eerste Schaduw Mylan klaar was overviel mij zo’n emotie dat ik wist dat dit niet mijn laatste schaduw zou worden. Het werk als kunstenaar van Schaduwfoto heeft mij gevonden en ik heb het nooit meer los kunnen laten. 

Wat maakt jou en je product uniek?
Schaduwfotograaf is geen eenvoudig vak, het gaat vaak veel dieper. Het is niet alleen het werk als fotograaf, ook als persoon moet je je kunnen inleven in de nabestaande. Het verwerkingsproces als achtergeblevene, het verhaal van de persoon en/of van het gezin moet je kunnen vertalen in de schaduwfoto. Het kunnen samenbrengen van al deze elementen en facetten is mij gegeven als een talent en dat maakt mij uniek als persoon maar ook mijn werk. Bedenk dat ieder persoon karakteristieken en kenmerkende eigenschappen bezit van een vader of moeder of de krullen van oma of de flaporen van opa. Deze kunnen en mogen niet ontbreken en maakt mijn werk en product zo uniek.   

Wat is je toekomstdroom?
Mijn allergrootste droom is om internationaal te gaan, samen te gaan werken met getalenteerde fotografen uit het buitenland. Hoe bijzonder zou het zijn om een Schaduwfoto te mogen maken van een gezin met de Grand Canyon op de achtergrond, de woestijn van Marokko, een tropisch strand met palmbomen, sneeuw en dennenbomen in Canada, op de lange muur in China, bij de Eiffeltoren, de krijtrotsen bij Frankrijk, heb je nog even. Maar niet alleen de locaties maken deze droom. Wanneer een Schaduwfoto klaar is vinden mensen een enorm stuk rust en troost niet alleen het gezin maar ook de opa’s en oma’s, familie en vrienden. Dit gevoel gun je iedereen over de hele wereld. 

Een droom die ik op korte termijn wil realiseren is op tour gaan met Schaduwfoto. Reizen door Nederland en België om mensen bereiken die ik nu elke keer moet teleurstellen omdat de afstand te groot is.  

Waar ben je ontzettend trots op?
Dat ik zo’n bijzondere rol mag spelen in iemand zijn leven, dat ze hun hart en hun gezin helemaal voor mij openstellen en dat ik voor een kort moment echt onderdeel mag zijn van hun gezin. De liefde en de warmte die klanten mij geven is ongekend. Ik ben echt trots op elke klant die ik ontmoet, de dappere stap die zij nemen om mij te benaderen en binnen te laten in hun leven. 

Wat is de opdracht die je het meest is bijgebleven?
Dat is als kiezen tussen mijn twee kinderen, dat kan ik echt niet!! Elke klant is zo dapper in zijn eigen worsteling. Van het moeten loslaten tijdens een prille zwangerschap omdat het vooruitzicht zo slecht is tot de lange periodes van ziek zijn en het strijden tegen de ziekte. Tijdens het maken van een Schaduw zie ik echt het karakter ontstaan en raak je zou nauw betrokken bij het karakter en de persoon achter de Schaduw dat ik elke Schaduw stuk voor stuk heb leren kennen en in mijn hart heb mogen sluiten. 

Welke levensles wil je delen met mijn blog-lezers?
Geniet van elke dag, zeg hoeveel je van elkaar houdt en laat de andere merken hoe waardevol hij is. Het leven is zo kort en zo onzeker, maar het grootste is nog altijd de liefde!! 

2019 06 Dasja 002
Dasja fotografeert gezinnen, maar nog veel belangrijker ze is de autoriteit op het gebied van schaduwfoto. Ze maakt voor families die iemand zijn verloren de familie compleet op de foto. Dit doet ze door een schaduw toe te voegen. En niet zomaar een schaduw, nee ze praat uitgebreid met de familie om zo het karakter van degene die gemist word te vangen. Elke schaduw is dus helemaal uniek en helemaal persoonlijk.
@das.knuss.fotografie •
•
•
•
•
•
•
•
2019 06 Dasja 007
2019 06 Dasja 008
2019 06 Dasja 010 1
2019 06 Dasja 012
2019 06 Dasja 015
2019 06 Dasja 021
Dit boek is belangrijk voor Dasja, dit staat aan het begin van schaduwschets, dit is haar inspiratie. Een echt familie erfstuk. Zo ook haar talent!
@das.knuss.fotografie •
•
•
•
•
•
•
•
2019 06 Dasja 024
2019 06 Dasja 027
2019 06 Dasja 028
Hoe mooi is deze vrouw dan! Van binnen en van buiten. Ik volg haar al geruimte tijd en we ontmoette elkaar afgelopen najaar voor het eerst. We hadden een enorme klik en toen ik een oproep deed voor mijn passie-project reageerde ze snel en enthousiast. Dus vorig week naar haar toegegaan, en naast heel veel kletsen heb ik ook een fotoserie van haar gemaakt. Check mijn andere posts om meer te weten te komen over haar werk!
@das.knuss.fotografie •
•
•
•
•
•
•
•

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

FreeBoost aanmelding